Sport i hrana

Veoma bitan element, i sastavni deo svakog sportiste je pravilna ishrana. Unoseći potrebne vitamine, minerale, proteine i oligoelemente u svom organizmu, imaćete više snage, volje, a samim tim i samopouzdanja prilikom treniranja. Bilo da se radi o fitnesu ili teretani, organizmu je potreban veći unos proteina, kako bi oblikovali mišiće i imali više snage za treniranje. Naravno, najbolji unos proteina i ostalih bitnih elemenata ishrane, je iz prirodnih izvora.

Obroci moraju biti redovni i pravilni, bilo da hoćete da smršate ili povećate kilažu treniranjem. A najbitnije je da budu svakog dana otprilike u isto vreme. Posle određenog vremena, organizam će se navići na taj tempo unosa hrane i fizičke aktivnosti, tako da ćete primetiti promene u svom izgledu, raspoloženju, a što je najbitnije osećaće te se fizički i psihički mnogo bolje.

Ukoliko želite da smršate, neophodno je da unos kalorija bude manji, naravno uz fizičku aktivnost. U zavisnosti od potrošnje kalorija, tj koliko ste fizički aktivni, zavisi i unos kalorija. Ako vam se fizička aktivnost sastoji samo od lagane šetnje, i unos kalorija mora biti manji. Sa druge strane ako trenirate u teretani ili se bavite nekim sportom koji zahteva više energije, i unos kalorija trebalo bi da bude veći.

Primer jelovnika za pravilnu ishranu, koja će vas zasititi a ujedno i uneti dovoljnu količinu proteina koji je potreban organizmu. Gramažu određujete sami, u zavisnosti od toga da li želite da smršate ili se ugojite.

Ja lično, želela sam da se ugojim, tako da sam, uz ovaj jelovnik i naravno trening u teretani, dodala 5 kg za mesec dana.

Doručak: pileća prsa 30 gr, jogurt 2,8 ili 3,2% mm 250 ml, puter na hlebu, sveža salata.

Užina: badem 50 gr, suvo voće 60 gr

Ručak: čorba ili supa od povrća, pileće belo meso 200 gr, bareni krompir 150 gr, pire od spanaća 200 gr, hleb i sveža salata

Užina: Kolač ili šejk (smuti)

Večera: file oslića 200 gr, sveža salata, hleb

Obrok pred spavanje: nešto lagano, kao npr voćni jogurt, voćna salata, čaša mleka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *